Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου 2017

Αγαπάω τον εαυτό μου και στηρίζω τους άλλους


Για μια ακόμα χρονιά είπαμε με τα παιδιά να προχωρήσουμε σε   ένα πρόγραμμα  που θα συμμετέχουμε όλοι , που θα διασκεδάσουμε με πολλές δραστηριότητες και που θα  μας βοηθήσει να καταλάβουμε καλύτερα τον κόσμο γύρω μας.
Ο τίτλος του φέτος θα είναι "Αγαπάω τον εαυτό μου και στηρίζω τους άλλους".
Μέσα από  τις δραστηριότητες  του θα προσπαθήσουμε να γνωρίσουμε καλύτερα τα συναισθήματά μας,  να νιώσουμε κι εμείς πως νιώθει κάποιος άλλος και να τον κάνουμε να αισθανθεί καλύτερα αν χρειάζεται, να μάθουμε για τον σχολικό εκφοβισμό και τα κακά που προκαλεί, και  πώς θα γινόμαστε  πιο δυνατοί , ακόμα και όταν αισθανόμαστε άσχημα.
Σε όλο αυτό το εγχείρημα θα έχουμε τη βοήθεια και τη συμπαράσταση της κυρίας Μαρίας Κωνσταντοπούλου , δασκάλας ειδικής αγωγής και της κυρίας Όλγας Νικολούζου , καθηγήτριας φυσικής αγωγής.
Το ταξίδι μας ξεκίνησε μέσα από το ανθολόγιό μας και το υπέροχο κείμενο του Λεό Μπουσκάλια «Η πτώση του φύλλου  που το έλεγαν Φρέντυ» (κλικ). Το κείμενο μιλούσε για το σταδιακό θάνατο ενός  φύλλου , καθώς έρχεται ο Χειμώνας. Μέσα όμως από το θάνατό του έρχεται η ελπίδα για την άνοιξη, καθώς θα τροφοδοτήσει το χώμα με θρεπτικές ουσίες για να δυναμώσει το δέντρο και να βγουν νέα φύλλα.
Μετά ακούσαμε το παραμύθι του Μάνου Κοντολέων «Ο χιονάνθρωπος που δεν ήθελε να λιώσει» (κλικ)
Τα παιδιά αναζήτησαν κοινά γνωρίσματα στα δυο κείμενα (Το τέλος  θα φέρει μια νέα αρχή, μια νέα  ελπίδα).
Στη συνέχεια καταγράψαμε τα συναισθήματα που ένιωσαν  βαθμιαία τα παιδιά διαβάζοντας τα κείμενα. Βρήκαμε:
Λύπη
Στεναχώρια
Απογοήτευση
Και μετά
Χαρά
Ευτυχία
Αισιοδοξία
Τέλος κάναμε δραματοποίηση του κειμένου του Μπουσκάλια με τα παιδιά να κάνουν τα φυλλαράκια και εγώ να  κάνω τον δυνατό αέρα και να τα ρίχνω κάτω, φυσώντας τα. Τους άρεσε πολύ και το διασκέδασαν. Μάλιστα σχεδιάζουμε να ανεβάσουμε και το βίντεο σε λίγο καιρό!
Ό,τι έχει σχέση με το πρόγραμμα θα μπορείτε να το βλέπετε συγκεντρωτικά και στην κατηγορία "Σελίδες"- "Αγαπάω τον εαυτό μου και στηρίζω τους άλλους" , πάνω δεξιά στη σελίδα μας.

 Καλή αρχή!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου