Αγαπάω τον εαυτό μου και στηρίζω τους άλλους

Για μια ακόμα χρονιά είπαμε με τα παιδιά να προχωρήσουμε σε   ένα πρόγραμμα  που θα συμμετέχουμε όλοι , που θα διασκεδάσουμε με πολλές δραστηριότητες και που θα  μας βοηθήσει να καταλάβουμε καλύτερα τον κόσμο γύρω μας.
Ο τίτλος του φέτος θα είναι "Αγαπάω τον εαυτό μου και στηρίζω τους άλλους".
Μέσα από  τις δραστηριότητες  του θα προσπαθήσουμε να γνωρίσουμε καλύτερα τα συναισθήματά μας,  να νιώσουμε κι εμείς πως νιώθει κάποιος άλλος και να τον κάνουμε να αισθανθεί καλύτερα αν χρειάζεται, να μάθουμε για τον σχολικό εκφοβισμό και τα κακά που προκαλεί, και  πώς θα γινόμαστε  πιο δυνατοί , ακόμα και όταν αισθανόμαστε άσχημα.
Σε όλο αυτό το εγχείρημα θα έχουμε τη βοήθεια και τη συμπαράσταση της κυρίας Μαρίας Κωνσταντοπούλου , δασκάλας ειδικής αγωγής και της κυρίας Όλγας Νικολούζου , καθηγήτριας φυσικής αγωγής.
Το ταξίδι μας ξεκίνησε μέσα από το ανθολόγιό μας και το υπέροχο κείμενο του Λεό Μπουσκάλια «Η πτώση του φύλλου  που το έλεγαν Φρέντυ» (κλικ). Το κείμενο μιλούσε για το σταδιακό θάνατο ενός  φύλλου , καθώς έρχεται ο Χειμώνας. Μέσα όμως από το θάνατό του έρχεται η ελπίδα για την άνοιξη, καθώς θα τροφοδοτήσει το χώμα με θρεπτικές ουσίες για να δυναμώσει το δέντρο και να βγουν νέα φύλλα.
Μετά ακούσαμε το παραμύθι του Μάνου Κοντολέων «Ο χιονάνθρωπος που δεν ήθελε να λιώσει» (κλικ)
Τα παιδιά αναζήτησαν κοινά γνωρίσματα στα δυο κείμενα (Το τέλος  θα φέρει μια νέα αρχή, μια νέα  ελπίδα).
Στη συνέχεια καταγράψαμε τα συναισθήματα που ένιωσαν  βαθμιαία τα παιδιά διαβάζοντας τα κείμενα. Βρήκαμε:
Λύπη
Στεναχώρια
Απογοήτευση
Και μετά
Χαρά
Ευτυχία
Αισιοδοξία
Τέλος κάναμε δραματοποίηση του κειμένου του Μπουσκάλια με τα παιδιά να κάνουν τα φυλλαράκια και εγώ να  κάνω τον δυνατό αέρα και να τα ρίχνω κάτω, φυσώντας τα. Τους άρεσε πολύ και το διασκέδασαν. Μάλιστα σχεδιάζουμε να ανεβάσουμε και το βίντεο σε λίγο καιρό!
 Καλή αρχή!

Ζωγραφίζω πρόσωπα - συναισθήματα


Την περασμένη εβδομάδα στο μάθημα της Γλώσσας,  διαβάσαμε τον εγωιστή γίγαντα του Όσκαρ Ουάιλντ.
Ένα υπέροχο διήγημα με τόσες εικόνες και συναισθήματα...
Αποφασίσαμε να αποτυπώσουμε μερικά στο χαρτί.
Αν θέλετε να δείτε τις φωτογραφίες σε ακόμα καλύτερη ανάλυση ,  κάντε κλικ εδώ .
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου