Τετάρτη, 7 Ιουνίου 2017

Το ψωμί μας!

Σήμερα κάναμε κάτι ξεχωριστό.
Αφού πλύναμε καλά τα χέρια μας, ζυμώσαμε ψωμί στην τάξη μας και το φουρνίσαμε στον φούρνο της γειτονιάς μας!
Ήταν μια μοναδική εμπειρία που μας έκανε να συνεργαστούμε, να νιώσουμε με τα χέρια μας τη ζύμη και να δημιουργήσουμε κάτι που φαίνεται τόσο απλό , αλλά  είναι τόσο σημαντικό και ξεχωριστό στην ιστορία του ανθρώπου.
Η αλήθεια είναι ότι το διασκεδάσαμε πολύ και νομίζω πως είναι από τις δραστηριότητες  εκείνες που η βιωματική διδασκαλία  λειτουργεί  σαν κίνητρο στη μάθηση και μας κάνει να αισθανόμαστε ενθουσιασμένοι για τις δυνατότητες των παιδιών.
Για όλα τα παραπάνω  θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά για την συνεισφορά τους  την εταιρία "Μύλοι Λούλη -Αγίου Γεωργίου" (κλικ), η οποία μας διέθεσε δωρεάν 15 κιλά αλεύρι , ανταποκρινόμενη άμεσα  στο αίτημά μας , καθώς και τον κύριο Γιώργο Καρυπίδη , ιδιοκτήτη του φούρνου της γειτονιάς μας (Καΐρη  και Κορώνης) , ο οποίος για άλλη μια χρονιά δέχτηκε να ψήσει δημιουργίες μας αφιλοκερδώς και με μεγάλη προθυμία.
Σας ευχαριστούμε πολύ !!!
Στις παρακάτω φωτογραφίες μπορείτε να πάρετε μια γεύση από το τι έγινε στην τάξη μας , έστω και οπτική, ενώ στο τέλος της δημοσίευσης μπορείτε να δείτε τη συνταγή που χρησιμοποιήσαμε, η οποία αναγράφεται και στη συσκευασία του αλευριού ή εδώ κλικ. Βέβαια εμείς την παραλλάξαμε λίγο , λόγω χρόνου.

Υ.Γ. 1 Κυρία Μαρία , σας ευχαριστώ κι εσάς πολύ που μείνατε στην τάξη μας , μέχρι να πάω τα ψωμιά στον φούρνο!

Υ.Γ.2 Ορέστη και Σπύρο, μην ανησυχείτε. Μόλις γίνετε καλά , σας έχω φυλάξει υλικά να φτιάξετε κι εσείς το ψωμί σας.

Συνταγή

Υλικά: 1 κιλό αλεύρι, 650 ml νερό, 1 φακελάκι ξηρή μαγιά 8-9 γρ., 3 κουταλιές του γλυκού αλάτι

Εκτέλεση: Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι , τη μαγιά και το νερό και ζυμώνουμε για 10 λεπτά, 
Στη συνέχεια διαλύουμε το αλάτι σε πολύ λίγο νεράκι  και το ρίχνουμε στη ζύμη  μας , ζυμώνοντας άλλα 5 λεπτά.
Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για μια περίπου ώρα ,μέχρι περίπου να διπλασιαστεί ο όγκος της.(Τώρα το καλοκαίρι μπορεί να φουσκώσει γρηγορότερα , οπότε προχωράτε στο επόμενο βήμα πιο σύντομα από τη μία ώρα). 
Μετά τη βγάζουμε από τη λεκάνη της δίνουμε με ελαφρές κινήσεις το σχήμα του καρβελιού , τη βάζουμε στο ταψί μας, κάνουμε 2-3 χαρακιές στην επιφάνεια και την ψήνουμε στο φούρνο μας στους 200 βαθμούς για περίπου 50 λεπτά .
Στη συνέχεια βγάζουμε προσεκτικά το ψωμί μας το περνάμε με λίγο νεράκι με τη βοήθεια ενός πινέλου και το βάζουμε πάνω σε μια σχάρα να κρυώσει.

Καλή όρεξη!

Συμβουλή: Όταν το ζυμάρι κολλάει υπερβολικά στα χέρια μας ή στα τοιχώματα της λεκάνης, ρίχνουμε λίγο λίγο αλεύρι  μέχρι να ζυμώνεται χωρίς να κολλάει.
Όταν το ζυμάρι μας τρίβεται και δεν πλάθεται , τότε κάνουμε το αντίθετο και ρίχνουμε λίγο λίγο νεράκι μέχρι να αρχίσει να πλάθεται ξανά.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου